15. December 2016

AIDS-Fondet arbejder sammen med en partnerorganisation i Etiopiens hovedstad for at forhindre hiv-smitte mellem gravide kvinder og deres børn. I dag bliver et ud af fire børn i Etiopien, som er født af hiv-positive mødre, smittet med hiv.

Til sammenligning har ingen hiv-positive danske kvinder født hiv-positive børn i de sidste 10 år. I Etiopien smittes børn af deres hiv-positive mødre på grund af manglende viden og adgang til hiv-test og den forebyggende behandling, som kan forhindre smitten. Også den store stigmatisering og diskrimination af hiv-positive afholder folk fra at blive testet og komme i behandling.

AIDS-Fondets partner, Volunteers for Family Development, opsøger gravide kvinder i det fattige distrikt, Nifas Silk-Lafto, i udkanten af hovedstaden Adis Ababa, og sørger for, at de bliver testet for hiv.

De hiv-positive bliver optaget i særlige mødregrupper, hvor de mødes to gange om ugen og taler om deres udfordringer og særligt om samfundets reaktion på deres hiv-status. Mødregrupperne sikrer, at kvinderne tager deres medicin, både under graviditeten og indtil barnet er 18 måneder og implementerer en særlig metode omkring amning og modermælkserstatning, som sikrer at børnene ikke smittes via modermælken.


Indtil videre har Volunteers for Family Development med deres arbejde sikret en smitterate på 0 % blandt de deltagende mødre. Dette er langt bedre end den nationale indsats, hvor 60 % af kvinderne dropper ud af forløbet for tidligt. I samarbejde med AIDS-Fondet opskalerer Volunteers for Family Development indsatsen. Samtidig vil projektet arbejde for, at staten indfører denne tilgang i deres nationale hiv-forebyggelsesstrategi, så det enorme antal af hiv-smittede nyfødte i Etiopien kan reduceres.