08. December 2017

Regeringen og Dansk Folkeparti har besluttet at genindføre støtten til International Partnership for Microbicides (IPM), som udvikler hiv-forebyggelsesmetoder for kvinder. IPM vil modtage 20 millioner kroner over fire år med start i år. Det meddeler Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) og udviklingsordfører Claus Kvist Hansen (DF) i et fælles debatindlæg.

IPM har udviklet en vaginalring med hiv-medicin, også kaldt mikrobicid-ring, som kan beskytte kvinder mod hiv. Globalt set er hiv og aids en af de største trusler mod kvinders sundhed. I Afrika syd for Sahara er 60 procent af alle, der lever med hiv, kvinder. Piger og kvinder i alderen 15 til 24 år har mere end dobbelt så stor risiko for at blive smittet med hiv som jævnaldrene drenge/mænd. Det er både biologiske og sociale forhold, der gør kvinder mere udsatte for hiv. Ikke mindst mangler der et alternativ til kondomet – et alternativ, som kvinder selv har kontrol over, og som tillader kvinden at blive gravid, samtidig med at hun beskytter sig mod hiv.

”Danmark markerer sig stærkt, når det gælder om at kvinders ret til at bestemme over egen krop. Men desværre har USA’s nedskæringer på udviklingsområdet store negative konsekvenser for kvinderne i verdens fattigste lande. Derfor hilser vi regeringens støtte til IPM velkommen – for vaginalringen har potentiale til at redde millioner af menneskeliv”, siger AIDS-Fondets direktør Andreas Gylling Æbelø.

Fakta om vaginalringen

Vaginalringen er fremstillet af silikone og opsættes i skeden, hvor den afgiver såkaldte mikrobicider, der effektivt forhindrer indtrængende hiv-virus i at formere sig. Vi kender princippet fra p-ringen, der afgiver et hormonstof i skeden for at beskytte mod graviditet. Læs mere om ringen på www.ipmglobal.org

Om International Partnership for Microbicides

IPM er en non-profit forskningsorganisation, som de sidste 15 år har arbejdet for at udvikle en metode, som giver kvinder mulighed for aktivt at beskytte sig mod hiv frem for at være afhængige af, at deres sexpartnere indvilliger i at bruge kondom.