07. Marts 2017
Foto: Camilla Bøgelund
På en privatklinik i Kampala kan homoseksuelle og transpersoner blive testet for hiv uden at frygte at blive meldt til politiet. Udover at tilbyde livsnødvendige sundhedstilbud til en udsat gruppe, er klinikken også en måde at gøre det muligt at arbejde med homoseksuelles rettigheder. 

Af Camilla Bøgelund, CISU

I Uganda vækker bygninger, der er gemt bag høje jernporte ikke undren, men i Kampala ligger en sundhedsklinik, der er særligt diskret. Der er hverken ringeklokke eller skilte, der gør det muligt at regne ud, at det er en klinik, der ligger der, og porten skal åbnes indefra. Det er der en grund til. Klinikken er en hiv-klinik specifikt for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner. En gruppe der kriminaliseres, ses ned på og forfølges. 

- Vi føler os ikke trygge ved at fortælle åbent til alle, at klinikken er for homoseksuelle. Derfor er vi nødt til at skjule, at vi har en klinik her, siger Brant Luswatha,klinikbestyrer for Icebreakers Uganda, en organisation der arbejder for homoseksuelle- og sundhedsrettigheder.  

I januar 2014 underskrev Ugandas præsident, Yoweri Museveni, en omstridt anti-homoseksualitetslov som kunne medføre fængsel på livstid for homoseksuelle og tre års fængsel til personer, der undlader at angive dem.  Efter massivt pres fra LGBT-organisationer, heriblandt Icebreakers Uganda, blev lovgivningen af tekniske årsager annulleret. 


På trods af det udsættes bøsser, lesbiske og transpersoner ofte for flere krænkelser og menneskeretsovertrædelser. En af de mest udbredte sker i forbindelse med adgang til sundhedsydelser. 


- Som homoseksuel er det meget risikabelt at afsløre sin seksualitet, og det kommer du nemt til hos en læge. Mænd der har sex med mænd bliver jo ikke smittet af HIV de samme steder, som mænd der har sex med kvinder, siger Bob Bwana, kontor administrator i Icebreakers.

Det betyder, at det er næsten umuligt for homoseksuelle at benytte offentlige klinikker uden at blive diskrimineret i form af verbale overgreb, at blive udstillet som homoseksuel, eller at  modtage forkert information. På Icebreakers’ klinik kan de trygt modtage de livsnødvendige sundhedsydelser som hiv-test, behandling for følgesygdomme og  psykosociael rådgivning.

Klinikken er åben to gange om ugen og personalet består af en læge, en sygeplejerske, fem rådgivere og to administrative medarbejdere.

 

Unge vejleder unge 
Klinikken er kun en lille del af arbejdet for at sikre homoseksuelles ret til sundhed. Der er en meget tæt sammenhæng mellem den diskrimination og rettighedskrænkelser, som homoseksuelle udsættes for, og deres særlige sårbarhed i forhold til hiv. Indsatsen for at mindske hiv og aids blandt homoseksuelle handler derfor i høj gard om at sikre deres ret. 

- Klinikken er også en måde at give os mulighed for at lave arbejde, der er målrettet at forbedre vilkårene for LGBT-personer i det hele taget, siger Bob Bwana, kontoradministrator i Icebreakers Uganda. 

Det gør de blandt andet igennem et projekt støttet af AIDS-Fondet, hvor de træner ”peer educators” til på frivillig basis at vejlede unge LBGT-personer i hiv og seksuel sundhed, hvordan og overfor hvem de skal springe ud for at sikre sig imod de værste trusler, hvordan de beskytter sig mod hiv, og hvordan de bliver testet og behandlet for hiv.

Syrd Nyombo, en ung homoseksuel mand, der også er peer educator, fortæller om sit arbejde: 

- Jeg talte med en ung mand, der havde forelsket sig i en mand. Han anede ikke, at mænd, der har sex med mænd, skal beskytte sig mod hiv. Han havde jo aldrig talt med nogen om sin seksualitet. Jeg henviste ham til Icebreakers klinik, hvor han blev testet positiv for hiv, og hvor han også kom i behandling. I dag lever han er godt liv, siger han.  
På den måde bidrager Icebreakers til at reducere spredningen af hivblandt LGBT-personeri Uganda ved at anvende menneskerettighederne som værdigrundlag for deres arbejde. 

 

En dør på klem til det offentlige sundhedssystem
Der er stadig et stykke vej før de folk, der får behandling på Icebreakers Ugandas klinik, kan få føle sig tryggeved at benytte det offentlige sundhedssystem, men udviklingen er langsomt undervejs.

Som en del af projektet med AIDS-fondet træner Icebreakers udvalgt sundhedspersonale på offentlige klinikker i, hvad det vil sige at være homoseksuel, biseksuel, eller transperson for at nedbryde fordomme, og træner dem i, hvad de skal være særligt opmærksomme på, når de har dem som patienter. 

- Helt lavpraktisk så tager vi en homoseksuel person med ind på klinikken – typisk en fra organisationen, så de kan se med deres egne øjne, at der ikke er forskel på mennesker, alt efter hvilken seksualitet de har. Mange reagerer faktisk positivt på det, siger Brant Luswatha, klinikbestyrer for Icebreakers Uganda. 

Organisationen har også udviklet et system hvor de giver offentlige klinikker point efter, hvor LGBT-venlige de er. Hvis de scorer lavt eller hører om homoseksuelle, der bliver behandlet dårligt, laver de oplysning og træning af personalet. Scorer de højt, kommer de på listen over klinikker, de kan henvise LGBT-personer til. 

Icebreakers Uganda har også fået en plads i et udvalg under den nationale aids-kommission, hvor nøglegrupper fra Uganda er repræsenteret. På den måde er de med til at sikre, at LBGT-personer til enhver tid er repræsenteret.

 

Denne artikel blev skrevet i forbindelse med et tematisk review foretaget i Uganda 2016 som undersøgte sammenhængen mellem fortalervirksomhed og styrkelse af civilsamfundet i CISUs medlemsorganisationers arbejde.